EXAMENUL CITOLOGIC…

Examenul citologic Babes-Papanicolaou

Cercetarile recente au arătat că cea mai eficienta metoda de detectare a cancerului de col uterin in faza precoce este folosirea ambelor teste (examen Babes-Papanicolaou si testare HPV). Un rezultat negativ la ambele teste indică un risc minim de apariție a bolii în 99% din cazuri.”

Testul Papanicolaou se poate efectua prin două metode: metoda convenţională şi cea în mediu lichid. Metoda convenţională presupune ca proba să fie imediat plasată pe lamă şi fixată. Metoda în mediu lichid presupune ca proba să fie introdusă într-un flacon care conţine un mediu special şi trimisă către laborator pentru procesare.

Ambele teste sunt eficiente, însă testarea în mediu lichid este mai fiabilă, mai completă şi cu riscuri mult mai mici de erori.

Întrecut  si în cabinetul  cabinetul nostru propuneam cele doua variante pentru același examen.

Totusi, pentru un plus de siguranță este de preferat efectuarea EXAMENULUI CITOLOGIC ÎN MEDIU LICHID într-un laborator cu experiență, sub supraveghere de calitate ISO 15189.

Majoritatea pacientelor au optat pentru cea de a doua variantă de multe ori mergând pe principiul că dacă e cava nou, este mai bun. Totuși în urma intrebarilor pe care ni le – ați adresat de-a lungul timpului, am considerat că este oportun să prezentăm câteva informații despre acest examen citologic direct pe site, fără trimiteri catre alte pagini.

Precizăm ca informațiile sunt preluate direct de la Clinica Micomi și de pe site-ul oficial al clinicii sus menționate cu care noi colaboram in interesul dumneavoastăa in tot ceea ce priveste patologia colului uterin.

Examenul citologic Babeş-Papanicolaou este un test medical care evaluează starea de sănătate a colului uterin prin examinarea la microscop a unor celule recoltate de la acest nivel.

Contrar modului în care este de obicei perceput, examenul citologic nu vizează diagnosticul de cancer al colului uterin; scopul său principal este evidenţierea unor leziuni precanceroase la femei aparent sănătoase, adică fără simptome.

Examenul citologic Papanicolaou reprezintă o metodă esentială de screening pentru cancerul cervical. Rezultatele sunt comunicate folosind sistemul Bethesda de clasificare.

Pentru rezultatele anormale sunt folosiți termenii “leziuni scuamoase intraepiteliale cu risc scăzut” (LSIL) si “leziuni scuamoase intraepiteliale cu risc crescut” (HSIL). Prima categorie se referă la modificările celulare asociate cu displazie usoara. Cea de-a doua cuprinde modificările asociate cu displazie moderata, displazie severa si carcinom in situ. În fața unuia dintre aceste rezultate se indică examen colposcopic si eventual biopsic. Un rezultat echivoc (ASCUS = “celule scuamoase anormale de semnificație nedeterminata”) comporta 3 modalități de evaluare:

  • colposcopie;
  • repetarea examenului citologic la interval de 6 luni pană se obtin 3 rezultate negative consecutive;
  • efectuarea testului AND-HPV.

Odată identificate, leziunile precanceroase, în special cele ale epiteliului de tip scuamos (displazii sau CIN de grad înalt) pot fi tratate, impiedicându-se astfel posibila lor evoluţie spre cancer.

Ce este “citologia conventională”?

Pentru a ajunge să fie interpretate la microscop de un specialist, celulele recoltate trebuie mai întâi întinse (“etalate”) pe o lamă de sticlă, apoi fixate şi colorate prin trecere succesivă prin mai multe băiţe cu reactivi şi în final „montate” (peste preparatul colorat se lipeşte o lamelă fină), obținându-se astfel un frotiu care poate fi păstrat.

Etalarea direct pe lamă se realizeaza de către medicul sau asistenta care a efectuat recoltarea

Ce este “Testul Papa-Nicolau in mediu lichid?”; ce reprezintă citologia in mediu lichid?

Ceea ce diferă între citologia convenţională şi citologia în mediu lichid se referă la modul de etalare a celulelor recoltate, care poate fi efectuat semiautomat sau complet automat în laboratorul de citologie; în acest caz, materialul recoltat se trimite la laborator într-un mediu special de conservare celulară şi transport (citologia în mediu lichid sau în monostrat).Citologia în mediu lichid (în monostrat), tehnologie a ultimilor ani, optimizează metoda clasică şi are trei avantaje principale.

Astfel:

  • ea aduce o scădere a numărului de frotiuri care nu pot fi interpretate în siguranţă în etalarea convențională(frotiurile”nesatisfăcătoare” care obligă la repetarea recoltării)
  • uşurează citirea şi interpretarea la microscop prin dispoziţia nesuprapusă a celulelor și permite efectuarea unor investigații suplimentare din aceeași recoltare, în special pentru HPV, dar și pentru alte infecții genitale importante, cum sunt Chlamydia și Gonococul.
  • în plus, preparatul care se obţine este mult mai reprezentativ pentru situaţia colului pacientei, deoarece suspensia de celule care se realizează în lichidul de conservare celulară conţine toate celulele recoltate, iar preparatele pe lamă care rezultă sunt complete din punct de vedere al tipurilor de celule recoltate.

Ce este citologia in mediu lichid cu precitire automatizată?

Este cea mai avansată tehnologie din clasa de echipamente medicale dedicate citologiei, care a fost dezvoltată nu numai pentru a obține un spot de celule mai frumos, mai limpede și mai reprezentativ, ci pentru ca frotiul citologic să poată fi precititautomat de un analizor de imagini.

Frotiurile citologice se obțin din recipientul cu mediu lichid printr-un mecanism complet automat, sunt colorate standardizat automat, după care sunt analizate computerizat de ThinPrep Imaging System, care semnalează prezența celulelor cu anormalități pe baza măsurării conținutului în ADN al acestora.

Urmează apoi analiza sau „citireaˮ umană a fiecărui frotiu în parte de către specialiști cu experiență în citologie, care utilizează microscoape automate inteligente, capabile să localizeze celulele identificate de sistemul automat.

În acest fel, atenția specialiștilor este focalizată asupra celulelor care contează cel mai mult în formularea diagnosticului.

Diagnosticul final rămâne un raționament uman.

Interpretarea frotiurilor citologice asistată de computer este astfel o combinație interactivă între expertiza umană și cea mai avansată tehnologie și reprezintă noul standard internațional în citopatologie care îi conferă acuratețe și eficiență sporite.

Din dorința de a oferi pacientelor noastre cel mai înalt standard de calitate imaginat și practicat până în prezent în lume în citologia colului uterin, Micomi a asimilat în anul 2011 ThinPrep Imaging System și este singurul laborator din România care oferă aceast soluție profesională în România.

 Sistemul ThinPrep, asimilat in Clinica Micomi dupa o riguroasa metodologie de implementare, este o solutie in totaliateautomatizata, cea mai avansata tehnologie pentru clasa de echipamente medicale dedicate citologiei, asigurand astfel un maximum de calitate imaginat si practicat pana in prezent in acest domeniu, acesta noua solutie oferita pacientelor noastre se concretizeaza in cea mai buna asistenta posibila astazi.

Cum se prelucrează probele pentru citologia cervico-vaginală în mediu lichid?

Cu ajutorul unei periuţe speciale se recoltează celule de la nivelul colului uterin. Acestea sunt transferate într-un recipient cu mediu de transport. Celulele dispersate în acest mediu sunt separate prin centrifugare sau filtrare, apoi sunt transferate pe o lamă de sticlă într-un strat subţire (monostrat). Lamele sunt colorate, montate si examinate la microscop.

În cazul citologiei in mediu lichid celulele sunt fixate imediat în mediul de transport, astfel că detaliile celulare şi nucleare sunt mult mai bine păstrate.

Toate celulele epiteliale recoltate rămân în flacon şi ajung în laborator. În cazul metodei convenţionale, 80% din celulele recoltate rămân pe periuţă şi nu ajung pe frotiu. Un eşantion reprezentativ este pregătit pentru evaluarea citologică. La nevoie se pot realiza mai multe frotiuri din materialul recoltat.

În timpul prelucrarii probei sunt înlăturaţi cei mai mulţi factori de obscurare (sange, celule inflamatorii) şi se obţine un fond clar. Se realizează un frotiu alcătuit dintr-un singur strat de celule uniform distribuit, concentrat într-o zonă mică, facilitând interpretarea;

Un avantaj semnificativ il reprezintă faptul că scade numărul de probe care trebuie repetate deoarece sunt nesatisfăcătoare. Studiile arată că procentul de specimene nesatisfăcătoare (cauzate de sângerări, infecţii sau de numărul redus de celule descuamate) se reduce de la 10% la 2% în cazul utilizării citologiei în mediu lichid faţă de citologia convenţională.

Cine și când trebuie să efectueze testul Babeș-Papanicolaou?

Testul Babeș-Papanicolau este recomandat tuturor femeilor începând de la vârsta de 18 ani sau începând de la vârsta la care devin active sexual. Ca regulă, acest test trebuie efectuat anual.

Totuşi, frecvenţa efectuării testului Papanicolau depinde de anumiţi factori. Femeile care au 3 teste Papanicolau negative în 3 ani consecutivi, pot efectua examinarea mai rar (la fiecare 3 ani), în funcţie de starea generală de sănătate şi de activitatea sexuală, şi dacă se află în categoria femeilor cu risc scăzut.

Femeile cu displazie cervicală, istoric de condiloame genitale şi/sau infecţie HIV, trebuie să efectueze teste Papanicolau mai des, conform recomandărilor medicului.

După vârsta de 65 ani, testul Babeș-Papanicolau se efectuează conform recomandărilor medicului; testarea poate înceta dacă au existat numeroase teste normale în trecut.

Femeilor care iau anticoncepţionale orale sau celor cu parteneri sexuali multipli se indică testul Papanicolaou obligatoriu în fiecare an.

 Testul Papanicolau poate fi efectuat în siguranţă în cursul sarcinii.

Pregătirea pentru investigație.

Pentru rezultate cât mai fidele ale acestei investigații, trebuie sățineți seama de urmatoarele:

  • Dușurile vaginale nu sunt recomandate cu trei zile înainte de frotiul Papanicolao
  • Să nu aveți contact sexual timp de două zile înainte de frotiul Papanicolau.
  • Nu folositi tampoane, creme vaginale sau medicamente, şi spume contraceptive sau geluri cu 48 ore înainte de frotiul Papanicolau.
  • Cu 2 zile inainte de testul Papanicolaou, alegeti dusurile in locul baii in cada
  • Pacienta nu trebuie să faca spalaturi vaginale sau să foloseasca medicamente intravaginale sau tampoane cel putin cu 24 de ore inaintea efectuarii colposcopiei.

Ideal ar fi ca această investigație să nu fie făcută in perioada de menstruație deoarece celulele sângelui pot interfera cu rezultatele testului.