Colposcopia, o artă…

Colposcopia – o artă…

Arta de a privi la nivelul colului uterin, în toate formele sale…
                                                                                                (Le Petit Journal du Gynécologue de Campagne)

Unul din momentele care provoacă mare îngrijorare în viața unei femei este atunci când medicul ginecolog îi spune ca rezultatele ei la Testul Papanicolaou sunt anormale.

Femeia se gândeste automat că un Test Papanicolaou anormal înseamnă cancer de col uterin. Realitatea este că majoritatea testelor Papanicolaou anormale nu sunt cauzate de cancerul de col uterin.

Există o probabilitate mai mare ca aceste rezultate anormale să fie datorate unei inflamații sau unei infecții vaginale.

Deoarece testul Papanicolaou este doar o metodă de screening și nu constituie în sine un diagnostic, ginecologul dumneavoastră poate sugera o privire mai atentă asupra colului uterin, respectiv exocolul – adică mucoasa care acopera colul pe suprafaţa lui situată în vagin pentru a determina cauza rezultatelor anormale ale unui frotiu Papanicolaou .

Mai exact ginecologul dumneavoastră vă poate solicita o colposcopie in cazul in care:

 • colul uterin apare anormal în timpul examenului ginecologic si rezultatele Testului  Papanicolaou sunt anormale
 • dacă trebuie examinată o leziune a colului sau alte modificări cum ar fi tumori genitale de la nivelul vaginului sau al colului
 • dacă se urmăresc anumite modificări ale colului, modificări descoperite la o colposcopie anterioară, sau pentru a vedea dacă tratamentul a fost eficient în cazul diferitelor afecțiuni de la acest nivel

Dacă se observă modificări ale țesutului cervical, în momentul colposcopiei se poate preleva o biopsie țintită.

Spre deosebire de exocol, canalul endocervical se poate vizualiza şi examina colposcopic numai în anumite situaţii, respectiv la persoane la care orificiul cervical extern permite o manevră suplimentară de utilizare a unui specul de endocol (de obicei tinere care au născut pe cale naturală) şi numai în porţiunea iniţială a acestuia.

Colposcopia în sine, este o procedură simpla, care poate dura  10 – 15 minute, este nedureroasă şi poate fi executata într-un cabinet medical de ginecologie.

Pacienta se va dezbraca de la brâu în jos și va fi acoperită cu un halat de unică folosință. Se va așeza pe masa de examinare sprijinindu-și picioarele cu ajutorul suporților speciali. Această pozitie va putea face examinarea mai accesibilă.

Medicul va introduce un instrument numit specul vaginal cu care pătrunde in vagin pentru a depărta pereții acestuia și punerea în evidență a colului uterin în vederea examinării lui colposcopice.

Colposcopul va fi poziționat la intrarea în vagin în timp ce medicul examinează mucoasa vaginului și a colului. Se pot lua imagini video sau fotografii de la acest nivel, pentru a putea fi examinate sau comparate uletrior.

Colposcopul este un microscop mare, care se aşează la aproximativ 30 cm de vagin – pentru a vizualiza colul uterin.

Colposcopul măreste imaginea de 2 pana la 60 ori astfel că permite doctorului să vadă anomalii ce nu le-ar fi văzut cu ochiul liber. O cameră poate fi atașată la colposcop, care poate prelua imagini sau poate face inregistrări video.

Pentru a localiza mai uşor leziunile, medicul poate folosi anumite soluţii precum acid acetic sau o soluţie de iod. Dacă este cazul, cum am specificat anterior, în cadrul colposcopiei se prelevează şi ţesut pentru biopsie. Examenul durează câteva minute şi nu are efecte secundare.

Totuşi, după biopsie este normală o uşoară sângerare sau observarea unor pete brune rămase în urma folosirii soluţiei de iod.
Prelevarea biopsiei se face in scopul analizării mai amanunțite la microscop astfel putându-se determina caracterul acestor celule – canceroase sau precanceroase.

Pregatirea pentru investigatie

Inainte de a face o colposcopie trebuie anunțat medicul dacă:

 • există posibilitatea de a fi însărcinată. Se poate face înaintea investigației un test de sarcină pentru a afla cu siguranță dacă pacienta este insarcinată sau nu. Colposcopia este o investigație sigură în timpul sarcinii. Dacă este nevoie de o biopsie cervicală în timpul sarcinii, riscul de pierdere a sarcinii este foarte mic. Totuși, se poate ca pacienta să sângereze mai mult la nivelul unde s-a luat biopsia.
 • pacienta este în tratament și care sunt medicamentele administrate sau dacă este alergică la vreun medicament
 • are probleme cu coagularea sângelui
 • a primit de curând tratament pentru o infecție vaginală, cervicală sau la nivelul pelvisului
 • pacienta va dori să ia un analgezic cum ar fi cele ce contin ibuprofen, cu 30-60 de minute înainte de începerea investigației mai ales dacă se preleveaza si biopsie.

Cea mai bună perioadă de a face examinarea este în prima parte a ciclului menstrual între zilele 8-12 de la începutul ciclului menstrual.

Pentru confortul pacientei este bine ca aceasta sa aibă vezica goală înaintea examinării.

Ce veți simti în timpul investigației?

Pacienta va simți un ușor disconfort la introducerea speculului mai ales dacă mucoasa vaginului este inflamată sau lezată.

Prelevarea biopsiei va fi simțită de pacientă ca o pișcătură sau ca și o crampă ușoară, iar ulterior este normal ca pacienta să aibă o sângerare ușoară și un ușor disconfort câteva zile.

În cazul acestor sângerări se pot folosi absorbante și, de asemenea, ar trebui evitate pentru cel puțin o săptămână spălăturile intravaginale, folosirea tampoanelor sau contactul sexual.

Un disconfort local poate fi simțit pentru o zi sau două.

Trebuie acordată o atenție deosebită instrucțiunilor date de medic.

Dupa procedură trebuie anunțat imediat medicul dacă:

 • apare o sangerare vaginală mai mare decât una normala din perioada menstruală
 • apare febră
 • apare durerea abdominală
 • apare o sangerare urât mirositoare
Rezultate si riscurile investigatiei

Foarte rar, o colposcopie poate cauza infecții sau sângerări prelungite.

Rezultatele preliminare pot fi date pacientei chiar imediat după investigație, de către medicul care a efectuat examinarea, dar rezultatele biopsiei pot veni la câteva zile de la investigație.

De reținut!

Colposcopia nu este o metodă de screening pentru femeile cu riscuri crescute de a face cancer de col uterin. Un test Babes Papanicolaou este cel mai indicat in acest scop.

Un rezultat normal al colposcopiei sau biopsiei cervicale nu elimină prezența cancerului cervical, dar probabilitatea este minima.

Ocazional, va fi efectuată o biopsie mai extensivă numita conizație, în acest caz conizația poate rezolva problema deoarece este prelevat tot țesutul modificat.

Conizația este o procedura chirurgicala, care se practică cu anestezie locală sau generală.

Colposcopia, împreună cu biopsia cervicală pot oferi de obicei, destule informații pentru a descoperi modificari precanceroase ale colului uterin și eventual leziuni canceroase.

În cazul unei gravide biopsia de col va fi făcută doar dacă este vorba de cancer de col. Deși o biopsie cervicală nu crește riscul de pierdere a sarcinii, pot apărea pierderi importante de sânge de la locul biopsiei la o gravidă.

Colposcopia poate fi repetată la 3 luni de la nastere.