Vârsta şi patologia…

Vârsta şi patologia ginecologică

Înainte de pubertate până dupa menopauză, corpul unei femei este în continuă schimbare și în fiecare etapă de dezvoltare și de maturizare, ea poate avea întrebări cu privire la ginecologie, reproducere, și sănătatea sexuală. Astfel, este important ca o femeie să stabilească o relație cât mai bună cu medicul ei   obstetrician – ginecolog.

18 – 25 de ani 

La această categorie de vârstă întâlnim preponderent infecții din sfera genito-urinară. Din punct de vedere clinic, intervalul 18-25 ani este cel mai recomandat pentru femeile care își doresc să rămână însărcinate.

Bolile cu transmitere sexuală (BTS), reprezintă în continuare o problemă de mare actualitate, atât pentru sănătatea individuală, cât și pentru cea publică. Răspândirea informațiilor corespunzătoare și protejarea individuală rămân singurele mijloace concrete de combatere și prevenire a acestor infecții.

Deși multe dintre bolile cu transmitere sexuală pot fi tratate astăzi destul de simplu, cu antibiotice, nediagnosticate la timp acestea pot duce la complicații majore, de la infertilitate, la paralizie, demență sau chiar deces.

Cele mai frecvente BTS-uri din Europa sunt: Clamidioza, Candidoza, Trichomoniaza, Herpesul, Gonoreea, Sifilisul, HIV/SIDA și HPV.

Tulburările de menstruație pe fondul unor disfuncții endocrine reprezintă o altă grupă de probleme medicale pentru femeile tinere.

Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP) este una dintre cele mai întâlnite și problematice afecțiuni din această categorie. SOP este o boală complexă, cu multe fațete, iar diagnosticul se pune pe criterii clinice, ecografice, biochimice și metabolice.

25 – 40 de ani 

Abordarea cancerului de sân este revoluționată de noile proceduri de imunohistochimie care diagnostichează particularități ale tumorilor.

Infertilitatea poate fi o consecință a faptului că multe dintre femei preferă să amâne concepția pentru după 35 de ani.

Primul studiu de analiză a problemelor de infertilitate dat publicităţii în 2018 de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România arată că 17% din populaţia fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situaţie de infertilitate.

În România, 30% dintre femeile de peste 35 de ani sunt infertile, procentul ajungând la 50% în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani. Din păcate, însă, 56% dintre femeile care suferă de această problemă nu se adresează medicului.

Principalele cauze de infertilitate feminină identificate de medici sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioză (17%), rezerva ovariană redusă (15%). Factorul masculin joacă un rol primordial în 40% dintre toate infertilitățile de cuplu. Multe dintre cauzele infertilității, odată identificate, se pot trata.

Tulburările de ciclu menstrual sunt relativ frecvente in rândul pacientelor din această categorie de vârstă, în toate formele lor (oligomenoree, amenoree, hipomenoree, hipermenoree, menoragie, hemoragii uterine disfuncționale, sindrom premenstrual, sindrom intermenstrual, dismenoree).

Patologiile tumorale benigne utero-ovariane (fibroame, chisturi, polipi, endometrioză etc.) sunt de asemenea pe lista afecțiunilor pe care le întâlnim frecvent la femeile din această categorie de vârstă. Fiecare a zecea femeie din România are endometrioză, majoritatea în această categorie de vârstă, această boală fiind una dintre principalele cauze de infertilitate, cu o incidență mai ridicată în România decât în țăirile occidentale.

Menopauza precoce

O categorie specială de paciente sunt cele care au intrat în menopauză precoce, întrucât acestea necesită în mod aproape obligatoriu tratament. Putem vorbi despre menopauză prematură precoce atunci când aceasta se instalează mai devreme de împlinirea vârstei de 40 de ani și precoce, aunci când survine mai devreme de 45 de ani. În ultima perioadă, se observă o creștere a incidenței acestui fenomen. 1% dintre femei intră la menopauză înainte de 40 de ani și aproximnativ 7% sub 45 de ani.

Patologiile endocrine (tiroidă) sunt de asemenea des întâlnite la femeile din această categorie de vârstă.

Numărul cazurilor diagnosticate a cunoscut o creştere spectaculoasă în ultimii ani, în România cel puţin.

40 + ani

După 40 de ani, riscul femeilor de a dezvolta patologii maligne în sfera genitală crește semnificativ (displazii, cancer col, cancer sân), iar screeningul periodic devine și mai important.

În această categorie de vârstă, crește desigur incidenta tuimorilor benigne de tipul fibrom uterin, care încă se pretează lao abordare conservativă (miomectomie). Nu în ultimul rând, apar tulburăti de ciclu menstrual în contextul tulburărilor de premenopauză

Multe dintre femeile de peste 50 de ani ajung la doctor numai atunci când au simptome, fără a înțelege legătura dintre instalarea menopauzei și acestea. În plus, multe dintre paciente nu știu că stările lor negative (depresie, furie, anxietate, pierderea memoriei) au legătură cu instalarea menopauzei. Multe alte paciente înțeleg legătura între unele simptome deranjante (bufeuri, uscăciune vaginală) și menopauză, dar nu știu că există soluții pentru ele.