Nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni reprezintă formațiuni apărute în structura glandei tiroide.

Ei se dezvoltă în urma creșterii anormale ale celulelor tiroidiene. Aceștia pot fi de natură solidă, lichidă sau mixtă. Atunci când nodulii prezintă în totalitate conținut lichid poartă numele de chisturi.

Pană la 50% din populație poate prezenta noduli tiroidieni. Majoritatea nodulilor nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate. Foarte rar și în general atunci când sunt vizibili la nivelul gâtului aceștia pot prezenta simptome cum ar fi dificultatea la înghițit sau respirat.

Nodulii tiroidieni maligni (canceroși) reprezintă un procent foarte mic din totalul nodulilor tiroidieni.

Cel mai des nu vei afla de existența nodulilor tiroidieni decât în urma unei evaluari medicale sau în urma unor investigații efectuate pentru o altă problemă de sănătate (ecografie doppler pentru artele carotide, CT sau RMN al regiunii cervicale etc.). Doar o mică parte a nodulilor tiroidieni devin voluminoși si pot fi observați de pacient sau de persoanele apropiate.

Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt asimptomatici. În mod excepțional unii noduli au dimensiuni crescute și pot fi simțiți la palpare, vizibili la baza gâtului sau pot comprima traheea sau esofagul cauzând tulburări de respirație sau dificultăți la înghițire.

Uneori nodulii tiroidieni pot produce hormoni tiroidieni în exces. Acest exces de hormoni tiroidieni (hipertiroidism) poate determina simptome cum ar fi: scădere ponderală, transpirații, tremor, nervozitate, tahicardie , palpitații sau insomnii. De aceea, la momentul diagnosticului, este necesară evaluarea funcției tiroidiene.

Puncția tiroidiană cu ac subțire, reprezintă o procedură minim invazivă prin care sunt recoltate celule de la nivelul unui nodul tiroidian pentru a confirma sau a exclude un posibil cancer tiroidian.

De menționat că nu toți nodulii trebuiesc puncționați, iar indicația de efectuare a puncției tiroidiene cu ac subțire este stabilită de medicul endocrinolog.

Cu ajutorul puncției tiroidiene putem afla dacă un nodul este sau nu malign. Astfel cancerul tiroidian poate fi diagnosticat înainte de operație. Pe de altă parte, dacă rezultatul este benign, putem evita operațiile inutile.

Cum se efectuează puncția tiroidiană?

Medicul va introduce un ac subțire (mai subțire decât cel folosit pentru recoltarea de sânge venos pentru analize) în nodulul tiroidian și va recolta câteva celule ce vor fi apoi examinate la microscop de către un medic anatomopatolog. Se efectuează numai sub ghidaj ecografic pentru a fi siguri că acul este introdus în interiorul nodului.

 Procedura este minim dureroasă, motiv pentru care nu este necesară anestezia locală (înțepătura de la anestezie este la fel de dureroasă ca și puncția în sine). De asemnea nu rămân cicatrici și nu veți fi expus la radiații.

Nu este nevoie de o pregatire specială înainte de puncție. Este insă important să informați medicul dacă urmați tratament anticoagulant. În timpul procedurii este important să nu înghițiți, să nu vorbiți și să nu tușiți.

De asemnea nu aveți nevoie de recurepare după puncție și vă veți putea relua activitățile zilnice fără restricții imediat după intervenție.

Riscuri: sunt minime sub ghidaj ecografic. Pot apărea sângerări, mici hematoame sub piele. Riscul de puncționare a vaselor gâtului sau traheei sunt minime.

Limite: Uneori nu sunt recoltate suficiente celule pentru diagnostic si este posibil sa fie nevoie de repetarea procedurii.

 

Medic specialist

Dr Mihai Marinescu