Morfologia de prim trimestru de sarcină

Deși fătul măsoară mai puțin de 8 cm, marea majoritate a organelor vitale s-au format deja: inima, rinichii, structurile feței, coloana vertebrală, mânuțele și piciorușele.

E drept că screeningul din primul trimestru este o combinație între o ecografie fetală și teste de sânge matern. Acest proces de screening poate ajuta la determinarea riscului ca fătul să prezinte anumite defecte congenitale.

Aceasta ecografie se efectueaza intre 11 sapt și 6 zile si 13 sapt și 6 zile. Examinarea poate fi realizată transabdominal sau transvaginal.

Medicul va verifica ecografic:

  • vârsta sarcinii (acum se estimează cel mai corect vârsta gestațională, în funcție de lungimea embronului)
  • așa numita ”translucență nucală”. Este vorba de o măsurătoate, care se face la nivelul părții din spate a gâtului fătului, și care se coroborează cu valorile obținute la testul de sânge recomandat pentru detectarea anumitor simdroame genetice (sindrom Down, sindrom Edwards). Asemanător cu alte teste de screening, și screeningul translucenței nucale poate avea rezultate fals-pozitive și respectiv fals-negative.
  • osul nazal NB – (este posibil ca osul nazal să nu fie vizualizat la unii bebeluși cu anumite anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down).
  • frecventa cardiaca fetala (FHR)
  • aspectul fluxului sanguin la nivelul valvei tricuspide fetale – TR si ductul venos – DV fetal
  • ecogenitatea intestinului subțire
  • plexurile coroide
  • prezența pielectaziilor bazinetale renale

Tot acum se face evaluarea rsicului de preeclampsie, restricție de creștere și naștere prematură.

Ecografic, se face asadar evaluarea anatomiei fetale pentru excluderea anomaliilor structurale incipiente. La aceasta varsta de sarcina (12-14 saptamani) sunt o serie de anomalii fetale majore care pot fi depistate 100% (anencefalia, encefalocel, exomphalos, gastroschizis, absenta unor membre, holoprosencefalia alobara, etc) sau multe altele care pot fi suspicionate si apoi confirmate sau infirmate in consultatiile ulterioare.

Pentru un diagnostic cat mai precis, se recomanda și o analiza de sange, numita Dublu Test Kryptor de o precizie și acuratețe excelente prin care se determina valorile markerilor biochimici:

  • PAPP-A (o glicoproteina derivata din placenta. In timpul sarcinii este produsa in cantitate mare de catre trofoblast şi eliberata in circulaţia materna
  • Free-beta HCG (subunitatea beta libera a HCG

Perioada optimă pentru recoltarea testului dublu Kryptor este între 9 și 11 săptămâni de sarcină.

Este important să reținem că acesta este un test de screening și NU un test de diagnostic, deci rolul său principal este acela de la selecta cazurile cu risc crescut și îndrumarea lor către teste precise de diagnostic.