Acidul folic

Acid folic sau folat?

Termenul de folat este utilizat ca nume generic pentru grupul de elemente chimice de la baza structurii acidului folic. Folatul sau vitamina B9 este una dintre cele 13 vitamine esențiale ce nu pot fi sintetizate de organism, astfel că trebuie obtinute din alimentație sau suplimente.

Folații se găsesc în mod natural în alimente cum ar fi legumele cu frunze verzi, leguminoasele, gălbenușul de ou, ficatul sau citriceleAcidul folic este forma sintetică, din suplimente, prezent în alimentele fortificate cu acid folic sau a suplimentelor farmaceutice.

În timpul sarcinii, necesarul de folat crește de 5-10 ori,  . El susține si creșterea rapidă a placentei și a fătului, contribuind la formarea continuă de ADN (material genetic) pe măsura multiplicării numarului de celule.

Suplimentarea cu acid folic reduce riscul de defecte de tub neural, poate reduce riscul de avort spontan și de defecte congenitale, naștere prematură, dezvoltarea insuficientă a fătului în pântec sau greutatea redusă la naștere.

În dezvoltarea fătului, tubul neural se transformă ulterior în creierul copilului, coloana vertebrală și oasele care le protejează pe acestea. Dacă sunt anumite probleme sau deficiențe, poate apărea ceea ce se numește defect de tub neural. Tubul neural al copilului este complet format și se închide în primele 4-6 săptămâni de sarcină.

Defectele de tub neural se manifestă sub forma mai multor afecțiuni ce apar până la nașterea copilului:

  •  spina bifida,
  •  anancefalia și
  •  encefalocelul (tesut cerebral ce iese printr-un orificiu al craniului).

Unele studii sugerează că acidul folic poate reduce riscul de alte malformații ca:

  • cheiloschizis (buza de iepure),
  • palatoschizis (despicatura valului palatin) sau
  • anumite tipuri de malformatii ale inimii.
  • de asemenea, poate reduce riscul de preeclampsie, o afecțiune gravă definită ca tensiune arterială anormala și alte simptome, ce afectează aproximativ 5% dintre femei.

Primele 12 săptămâni de sarcină corespund formării si dezvoltării rapide a creierului și sistemului nervos al fătului, și de aceea, este important ca în această perioadă mama să beneficieze de suplimente de acid folic în primele 3 luni de sarcină. După 13 săptămâni de sarcina (al doilea trimestru), suplimentarea cu acid folic poate fi continuată (sub forma vitaminelor prenatale) sau întreruptă, în funcție de starea de sănătate a mamei si a fatului.

De asemenea femeile care încearcă să rămână însărcinate au nevoie de suplimentare cu acid folic, deoarece anomaliile la nivelul creierului sau coloanei vertebrale pot apărea in primele saptamani de sarcină, chiar inainte de a  știi ca sunteți  însărcinată.

Acidul folic din dietă

Aportul de acid folic din dietă (sub formă de folat) este extrem de important. Folatul este hidrosolubil si este influențat de gătirea termică a alimentelor. Legumele bogate în folat se recomandă astfel a fi consumate proaspete, crude, sau doar ușor gătite (preparare la aburi).

Datorită hidrosolubilității, în organism nu se formează o rezervă de acid folic și este necesar un aport constant.

Biodisponibilitatea folatului din alimente este de 50-60%, în timp ce în cazul acidului folic din alimente fortificate sau suplimente este de 85%. Aceasta înseamnă că din totalul de folat sau acid folic, doar 50-60%, respectiv 85%, este absorbit

Principalele surse alimentare de folat:

  • crucifere ca broccoli, varza de Bruxelles, varză, conopida, dar si fasole verde, spanac, salata verde, ciuperci, pastarnac, porumb dulce, dovlecel etc.;
  • fructe: avocado, grapefruit, portocale etc.;
  • leguminoase: mazăre, soia, fasole de orice tip, linte, năut etc.;
  • ouă(mai ales gălbenușul);
  • fructe oleaginoase: nuci, migdale, arahide etc.
  • andive crude
  • sfeclă roșie
  • spanac crud
  • papaya
  • ficat

Unele alimente sunt fortificate cu acid folic, cum e cazul cerealelor pentru micul dejun, produselor de panificație sau pastele, făina, orezul etc.

Cum creștem aportul de folat?
  • Urmând tratamentul recomandat cu suplimente cu acid folic, după recomandarea si prescriptia medicului!
  • Adoptând o alimentație variaă si echilibrată, cu un aport suficient de folat, din sursele menționate mai sus.
  • Alegând alimente fortificate cu acid folic.
Factori care cresc absorbția acidului folic:
  • alimentele bogate în vitamina B12 –  ficat, pește, galbenuș de ou;
  • alimente bogate în vitamina C: citrice, roșii etc.
  • alimente bogate în zinc;

Cu cât  necesarul de acid folic al organismului este mai mare, cu atât absorbția si biodisponibilitatea lui este mai mare.

Factori care împiedică absorbția acidului folic:
  • ceaiul verde, ceaiul negru, cafeaua sau cacaoa, din cauza conținutului de polifenoli si catechine;
  • anumite medicamente, ca cele pentru convulsii, sau aspirina;
  • anumite lactate ce au fost supuse tratamentului termic, deoarece nu mai contin o proteină specifică ce se leagă de folatul din alimente;
  • anumite afecțiuni de malabsorbție cum este boala celiacă sau bolile inflamatorii intestinale.

În orice situație însă,  se recomandă sa discutatați cu medicul pentru prescrierea cât mai eficientă a dozelor de acid folic pentru suplimentare și adoptarea unui stil alimentar sănătos, variat și echilibrat pe durata sarcinii.