Arta de a privi la nivelul colului uterin, în toate formele sale…

(Le Petit Journal du Gynécologue de Campagne)

 

Unul din momentele care provoaca mare ingrijorare in viata unei femei este atunci cand medicul ginecolog ii spune ca rezultatele ei la Testul Papanicolau sunt anormale.
Femeia se gandeste automat ca un Test Papanicolau anormal inseamna cancer de col uterin. Realitatea este ca majoritatea testelor Papanicolau anormale nu sunt cauzate de cancerul de col uterin.
Exista o probabilitate mai mare ca aceste rezultate anormale sa fie datorate unei inflamatii sau unei infectii vaginale.

Deoarece testul Papanicolau este doar o metoda de screening si nu constituie in sine un diagnostic, ginecologul dumneavoastră poate sugera o privire mai atenta asupra colului uterin respectiv exocolul – adica mucoasa care acopera colul pe suprafaţa lui situată în vagin pentru a determina cauza rezultatelor anormale ale unui frotiu Papanicolau .
Mai exact ginecologul dumneavoastră va poate solicita o colposcopie in cazul in care:

 • colul uterin apare anormal în timpul examenului pelvian si rezultatele Testului  Papanicolau sunt anormale
 • daca trebuie examinata o leziune a colului sau alte modificari cum ar fi tumori genitale de la nivelul vaginului sau al colului
 • daca se urmaresc anumite modificari ale colului , modificari descoperite la o colposcopie anterioara, sau pentru a vedea daca tratamentul a fost eficient in cazul diferitelor afectiuni de la acest nivel.

 

Daca se observa modificari ale tesutului cervical, in momentul colposcopiei se va preleva o biopsie.
Spre deosebire de exocol, canalul endocervical se poate vizualiza şi examina colposcopic numai în anumite situaţii, respectiv la persoane la care orificiul cervical extern permite o manevră suplimentară de utilizare a unui specul de endocol (de obicei tinere care au născut pe cale naturală) şi numai în porţiunea iniţială a acestuia.

Colposcopia in sine, este o procedura simpla, care poate dura  10 – 15 minute, este nedureroasa şi poate fi executata intr-un cabinet medical de ginecologie.

Pacienta se va dezbraca de la brau in jos si va fi acoperita cu un halat de hartie. Se va aseza pe masa de examinare sprijinindu-si picioarele in suportii speciali. Aceasta pozitie va putea face examinarea vulvei si a vaginului mai accesibila.
Medicul va introduce un instrument numit specul vaginal cu care patrunde in vagin si care desparte peretii vaginului pentru a vedea mai bine colul.

 

Colposcopul va fi pozitionat la intrarea in vagin in timp ce doctorul examineaza mucoasa vaginului si a colului. Se pot lua imagini video sau fotografii de la acest nivel.
Colposcopul este un microscop mare, care se aşează la aproximativ 30 cm de vagin – pentru a vizualiza colul uterin.
Colposcopul mareste imaginea de 2 pana la 60 ori astfel ca permite doctorului sa vada anomalii ce nu le-ar fi vazut cu ochiul liber. O camera poate fi atasata la colposcop, care poate prelua imagini sau poate face inregistrari video.
Pentru a localiza mai uşor leziunile, medicul poate folosi anumite soluţii precum acid acetic sau o soluţie de iod. Dacă este cazul, în cadrul colposcopiei se prelevează şi ţesut pentru biopsie. Examenul durează câteva minute şi nu are efecte secundare.

Totuşi, după biopsie este normală o uşoară sângerare sau observarea unor pete brune rămase în urma folosirii soluţiei de iod.
Prelevarea biopsiei se face in scopul analizarii mai amanuntite la microscop astfel putandu-se determina caracterul acestor celule – canceroase sau precanceroase.

Pregatirea pentru investigatie

Inainte de a face o colposcopie trebuie anuntat medicul daca:

 • exista posibilitatea de a fi insarcinata. Se poate face inaintea investigatiei un test de sarcina pentru a afla cu siguranta daca pacienta este insarcinata sau nu. Colposcopia este o investigatie sigura in timpul sarcinii. Daca este nevoie de o biopsie cervicala in timpul sarcinii riscul de pierdere a sarcinii este foarte mic. Totusi, se poate ca pacienta sa sangereze mai mult la nivelul unde s-a luat biopsia.
 • pacienta este in tratament si care sunt medicamentele administrate sau daca este alergica la vreun medicament
 • are probleme cu coagularea sangelui
 • a primit de curand tratament pentru o infectie vaginala, cervicala sau la nivelul pelvisului
 • pacienta va dori sa ia un analgezic cum ar fi cele ce contin ibuprofen, cu 30-60 de minute inainte de inceperea investigatiei mai ales daca se preleveaza si biopsie. Acest lucru va diminua durerea cauzata de aceasta procedura.

Cea mai buna perioada de a face examinarea este in prima parte a ciclului menstrual intre zilele 8-12 de la inceputul ciclului menstrual.
Pentru propriul confort al pacientei este bine ca aceasta sa aiba vezica goala inaintea examinarii.
                                                                                                                                                 (i-medic.ro)
Pentru rezultate cat mai fidele ale ecestei investigatii, trebuie sa tineti seama de urmatoarele:

 • Dusurile vaginale nu sunt recomandate cu trei zile înainte de frotiul Papanicolau.
 • Sa nu aveti contact sexual timp de două zile înainte de frotiul Papanicolau.
 • Nu folositi tampoane, creme vaginale sau medicamente, şi spume contraceptive sau geluri cu 48 ore înainte de frotiul Papanicolau.
 • Cu 2 zile inainte de testul Papanicolau, alegeti dusurile in locul baii in cada
 • Pacienta nu trebuie sa faca spalaturi vaginale sau sa foloseasca medicamente intravaginale sau tampoane cel putin cu 24 de ore inaintea efectuarii colposcopiei.

Ideal ar fi ca aceasta investigatie sa nu fie facuta in perioada de menstruatie deoarece celulele sangelui pot interfera cu rezultatele testului.

Ce veti simti in timpul investigatiei?

Pacienta va simti un usor disconfort la introducerea speculului mai ales daca mucoasa vaginului este inflamata sau lezata.

Prelevarea biopsiei va fi simtita de pacienta ca o piscatura sau ca si o crampa usoara, iar ulterior este normal ca pacienta sa aiba o sangerare usoara si un usor disconfort cateva zile.

Sangele poate fi mai inchis la culoare daca s-a folosit o substanta ce contine fier pentru oprirea sangerarii. In cazul acestor sangerari se pot folosi absorbante si, de asemenea, ar trebui evitate pentru cel putin o saptamana spalaturile intravaginale, folosirea tampoanelor sau contactul sexual.

Trebuie evitate si exercitiile fizice grele o saptamana dupa examinare.
Un disconfort local poate fi simtit pentru o zi sau doua.

Trebuie acordata o atentie deosebita instructiunilor date de medic.

Dupa procedura trebuie anuntat imediat medicul daca:

 • apare o sangerare vaginala mai mare decat una normala din perioada menstruala
 • apare febra
 • apare durerea abdominala
 • apare o sangerare urat mirositoare

Rezultate si riscurile investigatiei

Foarte rar, o colposcopie poate cauza infectii sau sangerari prelungite.
Rezultatele preliminare pot fi date pacientei chiar imediat dupa investigatie, de catre medicul care a efectuat examinarea. Dar rezultatele biopsiei pot veni la cateva zile de la investigatie.

De retinut!

Colposcopia nu este o metoda de screening pentru femeile cu riscuri crescute de a face cancer de col uterin. Un test Babes Papanicolau este cel mai indicat in acest scop.

Uneori pacientele pot primi doar rezultatele care arata modificari ale biopsiei de aceea trebuie informat medicul daca pacienta doreste sa afle rezultatul biopsiei chiar daca acesta este unul normal
Un rezultat normal al colposcopiei sau biopsiei cervicale nu elimina prezenta cancerului cervical, dar probabilitatea este minima.

Daca rezultatul colposcopiei si al biopsiei nu concorda cu rezultatele testului Babes Papanicolau va fi luata o alta mostra pentru biopsie.

Ocazional, va fi efectuata o biopsie mai extensiva numita conizatie, in acest caz conizatia poate rezolva problema deoarece este prelevat tot tesutul modificat. Conizatia este o procedura chirurgicala, care se practica cu anestezie locala sau generala.

 

Colposcopia impreuna cu biopsia cervicala pot oferi, de obicei, destule informatii pentru a pune un diagnostic de cancer de col. Totusi rezultatele nu pot indica cat de extins este cancerul.
Colposcopia trebuie facuta de un medic cu experienta in acest domeniu.

In cazul unei gravide biopsia de col va fi facuta doar daca este vorba de cancer de col. Desi o biopsie cervicala nu creste riscul de pierdere a sarcinii, pot aparea pierderi importante de sange de la locul biopsiei la o gravida.
Colposcopia poate fi repetata la 3 luni de la nastere.