Tiroida și sarcina

Tiroida și sarcina

 

Tiroida este un organ vital situat în zona anterioaăa a gâtului care eliberează în circulația sanguină hormoni implicați în reglarea metabolismului, a sistemului nervos, a sistemului cardiovascular, a temperaturii corporale și a multor alte procese din organism.

Afecțiunile tiroidiene (atât hipo cât și hipertiroidismul) sunt relativ frecvente în sarcină iar tratamentul acestora este extrem de important.

Rețineți că în absența unor situații particulare cum ar fi bolile care limitează sau interzic aportul de iod, acesta trebuie furnizat organismului printr-un consum adecvat și o alimentație echilibrată.

Hormonii tiroidieni sunt extrem de importanți în dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al fătului, în special în primul trimestru de sarcină, când acesta depinde exclusiv de hormonii tiroidieni ai mamei. Începand cu săptamana 12 de sarcină glanda tiroida a fătului se formează și începe să producă proprii hormoni tiroidieni.

Nivelurile crescute de estrogeni si beta-HCG din timpul sarcinii pot duce la o creștere a nivelului de hormoni tiroidieni făcând dificil diagnosticul afecțiunilor de tiroidă in timpul sarcinii.

Medicul endocrinolog este cel care stabilește dacă sunt sau nu necesare investigații suplimentare atunci când analizele sunt modificate. Simptomele legate de sarcină cum a ar fi greața și vărsăturile, palpitațiile, oboseala, pot de asemenea mima o disfuncție tiroidiană

Bolile tiroidiene netratate în timpul sarcinii pot determina naștere prematură, preeclampsie, avorturi spontane sau greutate scazută la naștere. De aceea este importantă vizita la endocrinolog imediat ce aveți un test de sarcină pozitiv dacă sunteți diagnosticată cu o patologie tiroidiană, pentru a fi monitorizată și pentru ajustarea schemei de tratament.

Hipotiroidismul în sarcină:

Cauze: Boala tiroidiană autoimună este cea mai frecventă cauză de hipotiroidism în sarcină.

În această situație organismul produce anticorpi care se îndreaptă împortriva celulelor tiroidiene, lăsând tiroida fără suficiente celule si enzime care să producă hormoni tiroidieni.

Simptome: oboseala, crestere ponderală (comune in sarcina), la care se pot adăuga constipația,  intoleranța la frig, dificultăți de concentrare.

Tratament: Principalul tratament este substituția hormonilor tiroidieni cu Levothyroxina. Inițierea și ajustarea dozelor de tratament se fac obligatoriu la recomandarea medicului endocrinolog.

Hipertiroidismul în sarcină

Cauze: Boala Basedow este cea mai frecventă cauză de hipertiroidism în sarcină.  Această afecțiune presupune prezența unor auto-anticorpi în circulația sanguină care determină tiroida să producă hormoni în exces. Alte cauze de hipertiroidism sunt nodulul autonom sau gușa polinodulară hipertiroidizată.

Simptome: greață si vărsărturi, palpitații, oboseală, sensibilitate exagerată la căldură (comune în sarcină), la care se pot adăuga insomnii, scăderea în greutate, tremor al extremităților.

Tratament: Tratamentul de prima linie este PTU (propiltiouracil). Metomimazolul (Thyrozol) nu este recomandat în sarcină datorită riscurilor de malformații la făt. La fel ca în cazul hipotiroidismului, tratamentul trebuie inițiat și monitorizat la recomandarea medicului endocrinolog.

 

Medic specialist

Dr Mihai Marinescu