Este alăptarea benefică pentru mamă?
Cât de benefică este alăptarea pentru mamă?
Sunt cunoscute avantajele alimentației cu lapte matern pentru nou-născuții sănătoși, la termen sau prematuri. Alăptarea pentru nou-născut este o nevoie fiziologică ce trebuie indeplinită.
În plus, noi cercetări descoperă avantaje suplimentare.
Cunoașterea si conștientizarea acestor avantaje de către proaspetele mămici și nu în ultimul rând de către cadrele medicale este importantă, în condițiile în care rata alăptării în România rămâne printre cele mai mici din Uniunea Europeană (Mihaela Niță, Medic Specialist Pediatru, Consultant în lactație certificat internațional, Președinta Asociației Consultanților în Lactație din România).
Având în vedere ratele mai mici de obezitate în copilărie, scăderea incidenței astmului și o mai bună dezvoltare neurologică (aspecte pe care le vom atinge in articole viitoare), legate de consumul preponderent al laptelui matern încă de la naștere, devine o necesitate ca eforturile să se concentreze în direcția informării și conștientizării, pentru a putea oferi argumente proaspetelor mame care să le poată ajuta să decidă informat dacă alăptează și pentru cât timp, pentru că în ciuda zecilor de ani de cercetare și ale promisiunilor campaniilor de marketing, industria formulelor nu a reușit încă să acopere toate aceste caracteristici unice ale laptelui matern.
Laptele matern este viu și se adaptează nevoilor copilului în functie de vârstă
Dincolo de toate aceste aspecte cunoscute, am vrea sa punem accent pe avantajele pentru starea de sănătate a mămicilor, beneficii care persistă ani la rând după naștere.
Chiar dacă cercetătorii ar dezvolta o formulă care să acopere toate caracteristicile laptelui matern, nu vor putea acoperi si aspectele care țin de avantajele alăptării pentru sănătatea mămicilor, pe termen scurt cum ar fi eliberarea hormonului oxitocină (care ajută uterul să revină la dimensiunea avută înaintea sarcinii și poate ajuta la reducerea sângerării uterine după naștere) iar pe termen lung să ajute la scăderea riscului de cancer de sân și de ovar sau diabet. Este posibil să scadă și riscul de osteoporoză.
Mecanismele din spatele acestor riscuri crescute induse de alegerea de a nu alăpta sunt încă neelucidate, dar cercetătorii consideră că prin a nu da curs procesului pe care organismul îl pregătește pe timpul celor 9 luni de sarcină, multe sisteme de importanță majora pentru organism pot funcționa ulterior necorespunzător. Iar efectele pot dura câteva decenii după ce copiii sunt înțărcați.
Fiziologia normală presupune alăptarea după sarcină, spune Alison Stuebe, profesor asistent în Divizia de Medicină Fetală Maternală la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill, care descrie alăptarea ca fiind al patrulea trimestru de sarcină. Atunci când femeile nu pot sau aleg să nu alăpteze, „există numeroase consecințe și abia ce le deslușim”, spune ea.
Nu în ultimul rând, trebuie menționat că laptele matern este gratuit, comod, perfect, ideal.
Deoarece nu va trebui să cumpărați și să măsurați formula, să sterilizați biberoane veți economisi timp și bani.
Veți câștiga timp pentru a vă relaxa si a petrece clipe unice alături de nou-născutul pe care tocmai l-ați adus în lume.