De ce să optezi pentru…

De ce să optezi pentru Testarea Genetică

Cu toții moștenim o combinație unică de gene, de la parinții noștrii. Astazi, progresele stiintifice ne permit sa accesămși să explorăm genomul uman, în vederea obținerii de informații prețioase în legatură cu statusul genetic al unui individ.

1-15% dintre cele mai multe tipuri de cancer se datorează mutațiilor genetice moștenite.

Știind că purtați o mutație care sporește acest risc în cazul dvs., vă oferă dvs. și furnizorului dvs. de servicii medicale șansa de a stabili un plan personalizat pentru prevenirea sau detectarea anumitor tipuri de cancere mai devreme sau într-o etapă în care acesta este mai ușor de tratat.

In ce situatii ne este indicata o analiza genetica?

  • Dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi simptome ale unei afecţiuni şi doriţi să aflaţi un diagnostic sau să identificaţi cauza biologică a afecţiunii
  • afecţiunea genetică este prezentă în familia dumneavoastră şi doriţi să aflaţi care sunt riscurile dumneavoastră de a dezvolta acea afecţiune de-a lungul vietii.
  • afecţiunea genetică este prezentă în familia dumneavoastră sau aparţineţi unui grup populational care are un risc crescut pentru o anumită afecţiune genetică, şi doriţi să aflaţi dacă puteţi transmite sau nu această afecţiune copiilor dumneavoastră
  • Dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră aţi avut mai multe sarcini care nu au ajuns la termen.

Și rudele pot beneficia de aceste informații

Cunoștințele privind faptul că suferiți de o mutație genetică pot reprezenta informații importante pe care să le împărtășiți cu rudele dvs. De exemplu, dacă un bărbat descoperă o mutație în BRCA1, fiecare dintre copiii săi are șanse de 50% să descopere aceeași mutație.

Decizia dumneavoastră de a efectua un test genetic

Această decizie poate fi una foarte dificilă. Este vorba de o alegere personală. Fiecare individ este liber să ceară sau nu efectuarea unui test genetic, şi de asemenea, să decidă dacă doreşte sau nu să fie informat despre rezultatele testului.

Este foarte important să aveţi informaţii clare şi complete şi să aveţi posibilitatea să întrebaţi ceea ce doriţi pentru a îndepărta orice nelămurire sau îndoială înainte de a lua o decizie.

Rezultatele unui test genetic sunt considerate date biologice private. Din acest motiv trebuie considerate confidenţiale.

Citeste mai mult: https://rm.coe.int/168045800f