In curand ne vom muta in casa noua. Programarea consultatiilor se va face in continuare la tel: 0736 96 11 21, insa numai in intervalul orar 11:00 - 16:00. Va multumim inca o data pentru incredere, rabdare si intelegere!

Examenul citologic Babes-Papanicolaou

De ceva vreme ati observat in cabinetul nostru doua variante propuse pentru acelasi examen citologic, respectiv “Testul Babes- Papanicolaou in mediu lichid”.

 

Majoritatea pacientelor ati optat pentru cea de a doua varianta de multe ori mergand pe principiul ca daca e cava nou este
mai bun. Totusi in urma intrebarilor dumneavoastra am realizat ca este oportun sa prezentam cateva informatii despre acest examen citologic direct pe site, fara trimiteri catre alte site-uri.

 

Precizam ca informatiile sunt preluate direct de la Clinica Micomi si de pe site-ul official al clinicii sus mentionate cu care noi colaboram in interesul dumneavoastra in tot ceea ce priveste patologia colului uterin.

Examenul citologic Babeş-Papanicolaou este un test medical care evaluează starea de sănătate a colului uterin prin examinarea la microscop a unor celule recoltate de la acest nivel.

Contrar modului în care este de obicei perceput, examenul citologic nu vizează diagnosticul de cancer al colului uterin; scopul său principal este evidenţierea unor leziuni precanceroase la femei aparent sănătoase, adică fără simptome.

 

Odată identificate, leziunile precanceroase, în special cele ale epiteliului de tip scuamos (displazii sau CIN de grad înalt) pot fi tratate, impiedicându-se astfel posibila lor evoluţie spre cancer.

 

Ce este “citologia conventionala”?

 

Pentru a ajunge să fie interpretate la microscop de un specialist, celulele recoltate trebuie mai întâi întinse (“etalate”) pe o lamă de sticlă, apoi fixate şi colorate prin trecere succesivă prin mai multe băiţe cu reactivi şi în final „montate” (peste preparatul colorat se lipeşte o lamelă fină), obținându-se astfel un frotiu care poate fi păstrat.

 

Etalarea direct pe lamă se realizeaza de către medicul sau asistenta care a efectuat recoltarea

 

Ce este “Testul Papa-Nicolau in mediu lichid?”, ce reprezinta citologia in mediu lichid?

 

Ceea ce diferă între citologia convenţională şi citologia în mediu lichid se referă la modul de etalare a celulelor recoltate, care poate fi efectuat semiautomat sau complet automat în laboratorul de citologie; în acest caz, materialul recoltat se trimite la laborator într-un mediu special de conservare celulară şi transport (citologia în mediu lichid sau în monostrat).

Citologia în mediu lichid (în monostrat), tehnologie a ultimilor ani, optimizează metoda clasică şi are trei avantaje principale.

Astfel:

  • ea aduce o scădere a numărului de frotiuri care nu pot fi interpretate în siguranţă în etalarea convențională (frotiurile
    "nesatisfăcătoare" care obligă la repetarea recoltării)
  • uşurează citirea şi interpretarea la microscop prin dispoziţia nesuprapusă a celulelor și permite efectuarea unor investigații suplimentare din aceeași recoltare, în special pentru HPV, dar și pentru alte infecții genitale importante, cum sunt Chlamydia și Gonococul.
  • În plus, preparatul care se obţine este mult mai reprezentativ pentru situaţia colului pacientei, deoarece suspensia de celule care se realizează în lichidul de conservare celulară conţine toate celulele recoltate, iar preparatele pe lamă care rezultă sunt complete din punct de vedere al tipurilor de celule recoltate.

 

Ce este citologia in mediu lichid cu precitire automatizata?

 

Este cea mai avansată tehnologie din clasa de echipamente medicale dedicate citologiei, care a fost dezvoltată nu numai pentru a obține un spot de celule mai frumos, mai limpede și mai reprezentativ, ci pentru ca frotiul citologic să poată fi precitit
automat de un analizor de imagini.

 

Frotiurile citologice se obțin din recipientul cu mediu lichid printr-un mecanism complet automat, sunt colorate standardizat automat, după care sunt analizate computerizat de ThinPrep Imaging System, care semnalează prezența celulelor cu anormalități pe baza măsurării conținutului în ADN al acestora.

 

Urmează apoi analiza sau „citireaˮ umană a fiecărui frotiu în parte de către specialiști cu experiență în citologie, care utilizează microscoape automate inteligente, capabile să localizeze celulele identificate de sistemul automat.

În acest fel, atenția specialiștilor este focalizată asupra celulelor care contează cel mai mult în formularea diagnosticului.

 

Diagnosticul final rămâne un raționament uman.

Interpretarea frotiurilor citologice asistată de computer este astfel o combinație interactivă între expertiza umană și cea mai avansată tehnologie și reprezintă noul standard internațional în citopatologie care îi conferă acuratețe și eficiență sporite.

Din dorința de a oferi pacientelor noastre cel mai înalt standard de calitate imaginat și practicat până în prezent în lume în citologia colului uterin, Micomi a asimilat în anul 2011 ThinPrep Imaging System și este singurul laborator din România care oferă aceast soluție profesională în România.

 

Sistemul ThinPrep, asimilat in Clinica Micomi dupa o riguroasa metodologie de implementare, este o solutie in totaliate
automatizata, cea mai avansata tehnologie pentru clasa de echipamente medicale dedicate citologiei, asigurand astfel un maximum de calitate imaginat si practicat pana in prezent in acest domeniu, acesta noua solutie oferita pacientelor noastre se concretizeaza in cea mai buna asistenta posibila astazi.

 

Va recomandam acest tip de analiza a prelevatului cervical ca cel mai avansat sistem in diagnosticul citologic cervical.

Creat de Argebit.com,siteuri de prezentare,magazine virtuale