Când trebuie să mergeți la ginecolog?

Când trebuie să mergeți la ginecolog?

Controlul ginecologic se recomandă a fi efectuat anual, după începerea vieții sexuale, chiar dacă  nu prezentați niciun simptom.

Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă ca femeile în perioada de fertilitate (atâta timp cât au ciclu menstrual) să meargă anual la controlul ginecologic de rutină, dacă nu există alți factori care să determine vizite suplimentare.

Așadar, în afara controlului de rutină, care sunt simptomele care fac necesară programarea unei consultații ginecologice?

• durere pelvină,
• sângerări anormale sau abundente,
• sângerări între ciclurile menstruale,
• modificări ale secreției vaginale, și în general prezența oricărei scurgeri neobișnuite, mâncărime, durere, senzație de arsură, inflamație existentă la nivelul vaginului și a vulvei
• răni sau noduli în zona genitală,
• modificare la nivelul sânilor (noduli, modificări ale pielii, retragere recentă a mameloanelor, scurgeri anormale, dureri, disconfort, sensibilitate la atingere, etc.).
• nevoia urgentă de a urina sau urinări frecvente
• senzație de arsură în timpul urinării,
• durere sau presiune în pelvis care diferă ca manifestare de crampele menstruale,
• durere sau disconfort în timpul actului sexual.

Multe dintre condițiile patologice care se regăsesc în sfera ginecologică, pot fi detectate precoce și de cele mai multe ori prevenția aduce cu ea un prognostic mai bun și posibilitatea alegerii unui tratament de succes, de aceea nu trebuie să așteptăm să doară ceva ca să mergem la medicul ginecolog.

În plus,  depistarea precoce a cancerului de col uterin rămâne o preocupare majoră, și în acest sens recomandăm efectuarea anuală a Testului Babeș – Papanicolaou.

Dacă testul Papanicolaou este anormal, pasul următor este testarea HPV. Testul HPV determină dacă unul sau mai multe dintre tipurile de HPV (Human Papiloma Virus) a determinat modificările testului Papanicolaou.

Fiecare etapă din viața unei femei are particularitățile sale, manifestându-se diferit în ceea ce privește schimbările fizice, hormonale și emoționale, în funcție de  vârsta femeii, profilul de sănătate, istoricul familial etc, de aceea modul de abordare a unei situații cu care vă confruntați la un moment dat îl veți stabili împreună cu medicul dvs ginecolog.

În clinica noastră dotată cu cele mai recente tehnologii și metode de diagnostic, puteți efectua o gamă largă de investigații  prin alegerea unor metode neinvazive și moderne.