Alăptarea în cazul în care ai fost diagnosticată cu diabet

Alăptarea în cazul în care ai fost diagnosticată cu diabet

Alăptarea este modul normal, natural de a hrani un bebeluș. Este cursul firesc al lucrurilor. Așa cum el a stat 9 luni de zile in burtica ta și ați creat deja o legatură specială, așa acum, după naștere, relația de iubire continuă prin apropierea pe care o aveți prin alăptare.

Dacă aveți diabet, probabil că vă frământă gândul dacă alăptarea ar fi posibilă si cum.

Sau poate v-ți gândit ă nu puteți alăpta după naștere?

Raspunsul este: da!

Toate mamele experimentează modificări metabolice și hormonale după naștere. O mamă cu diabet care alăptează are un avantaj, deoarece alăptarea reduce impactul acestor modificări în trupul mamei si al copilului.

Când alăptați, corpul dumneavoastră continuă să vă sprijine, ceea ce face ca diabetul să fie mai ușor de gestionat în zilele de după naștere

Diabet gestațional

Poate fi un șoc dacă sunteți diagnosticată cu diabet gestațional în timpul sarcinii. Aceasta este de obicei o afecțiune temporară în care corpul nu reușește să producă suficientă insulină pentru a vă satisface nevoile suplimentare în timpul sarcinii. La fel ca mamele care urmează un tratament de lungă durată pentru diabet, un control bun al nivelului de glucoză din sânge va minimiza orice problemă pentru tine și copilul tău. Este posibil să nu aveți nevoie de îngrijiri medicale suplimentare în timpul travaliului și al nașterii..

Beneficiile alăptării

Beneficii pentru mama:

Alăptarea îți crește sensibilitatea la insulină și are efecte pozitive pe termen lung asupra metabolismului glucidic.

 • Pentru diabetul de tip 1, alăptarea va reduce cantitatea de insulină de care aveți nevoie.
 • Pentru diabetul zaharat de tip 2, alăptarea va reduce severitatea diabetului.
 • Pentru diabetul gestational, alaptarea reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet mai târziu in viață.

Beneficii pentru copil:

Studiile arată că sugarul va fi mai sănătos pe parcursul vieții, dacă va fi alăptat. Alimentarea nou nascutului cu formule de lapte va crește șansa copilului de a dezvolta diabet.

Medicația mamei diabetice și alăptarea

Aceasta este cea mai mare îngrijorare a viitoarelor mămici, dacă tratamentul va trece prin lapte și daca îl va influența pe nou născut. Așa cum multe medicamente sunt compatibile cu alăptarea, așa și medicația recomandată de medic poate fi compatibilă cu alăptarea.

Tratament cu insulina

Dacă ești una dintre mămicile care ai nevoie de tratament cu insulină, află că insulina este agreată în alăptare. Insulina nu trece în laptele mamei.

Medicul dvs curant trebuie informat că vă doriți să alăptați, iar acesta poate alege medicația compatibilă cu alăptarea în apreciind echilibrul: risc-beneficii.

Fii informată si pregatită!

Diabetul  poate favoriza apariția următoarelor situații:

 • nașterea prematură
 • naștere prin cezariană
 • hipoglicemie nou – născut
 • icter nou – născut

Pregătirea psihologică anterioară te ajuta sa fii pregatită pentru situațiile ce pot apărea:

Toate cele de mai sus necesită informare si conduită specială în managementul alimentării nou nascutului la sân. Vă ajută să urmați un curs de pregătire pentru alăptare pentru a afla informații specifice pentru fiecare situație în parte.

Sprijinul unui consultant în alăptare, încă din maternitate, cât și la externarea din maternitate, va ajuta să depașiți eventualele situații ce pot apărea în alăptare.

Dacă ai născut prin cezariană declanșarea lactației poate fi ușor întârziată 24-30 ore, însă pașii următori vă ajuta să stimulați, să reglați secreția de lapte pentru o alimentare corespunzătoare a nou născutului:

 • Este ideal ca nou născutul să fie atașat la sân cât mai curând duă naștere: primele 2 ore (recomandareaOMS, UNICEF, etc) și să petreacă cât mai mult timp în contact piele pe piele.
 • Asigură-te că atașarea nou nascutul la sân este corectă pentru că acesta să aibă un transfer suficient de lapte
 • Primele picături de colostru sunt esențiale pentru imunitatea copilului, acesta are compozitia perfectă pentru tubul digestiv al nou născutului. Colonizează tubul digestiv cu bacterii benefice dezvoltarii imunității acestuia
 • Asigură-te ca îl alăptezi pe micuț în mod regulat, la fiecare 2-3 ore și ori de câte ori plânge, indiferent de cantitatea de lapte prezentă în acel moment în sâni. Stimularea regulată a sânului ajută declanșarea secrției de lapte.

Dacă ai născut prematur este posibil ca nou născutul să aibă nevoie de îngrijiri speciale și să nu fie alături de tine în salon sau să aibă un supt dezorganizat (mai puțin viguros – fără capacitatea de a extrage o cantitate necesară de lapte). Ce trebuie sa faci?

 • La maxim 6 ore dupa naștere (recomandat în primele 2 ore) extrage manual colostrul. Cere sprijinul cadrelor medicale pentru a ști cum se realizează extragerea manuală. Pentru început poți extrage câteva picături de lapte, dar suficiente pentru micuțul tău.
 • Iți recomand să ai un program de muls manual alternat cu pompa electrică pentru a ajuta declașarea secreției de lapte și pentru a-i permite micuțului tău să beneficieze de proprietățile laptelui matern

Nou născuții din mame cu diabet vor fi atent monitorizati. Exista predispozitie să le scadă nivelul glicemiei, de aceea:

 • colostrul tău este cel mai bun pentru prevenirea hipoglicemiei
 • asigură-te că micuțul tău petrece cât mai mult timp la sân, mese cât mai dese si stă cât mai mult timp în contact piele pe piele
 • în timpul atașării la sân, asigură-te că atașarea este corectă (nu doare, nu se aud sunete, nu iți formează răni, mamelonul ramâne rotund dupa alăptare), fiindcă aceasta asigură un transfer suficient de lapte.
 • afla politica spitalului pentru managementul hipoglicemiei nou nascutului

Icter fiziologic al nou nascutului cu mame diabetice:

 • alimentează micuțul la cerere, oricât de des. Semnalează cadrelor medicale dacă nou nascutul nu se trezește singur pentru alăptare.
 • petrece cât mai mult timp în contact piele pe piele
 • asigură-te că atașarea este corectă.
 • petrece cât mai mult timp în contact piele pe piele.

Există  predispoziție, în cazul mamelor cu diabet, de a naște copii cu greutate mare.

Chiar și cu un control excelent, mamele diabetice tind să aibă copii mai mari decât media. 

Expresia antenatală a colostrului

Ultimele studii în lactație sugerează extragerea colostrului înainte de naștere. Acestea recomandă ca în ultimele săptămâni de sarcină să se extragă colostrul, care poate fi administrat bebelșului imediat după naștere. Această metodă este sugerată pentru situațiile în care nou născutul are nevoie de supliment .

Alăptarea si reglarea dietei

Alăptarea ajută corpul să se adapteze treptat la modificările metabolice și hormonale pe care toate mamele le experimentează după naștere.

Este posibil să fie nevoie sa mancați mai mult și regulat pentru a menține nivelul de zahăr din sânge. Acest lucru vă va permite să vă utilizați depozitele de grăsimi.

 

Inchei prin a-ți spune că, dacă ai născut, lasă-te purtată de instinct!

Ascultă-ți trupul, ascultă-ți bebelușul!

De cele mai multe ori alăptarea este un proces cursiv, iar dacă iți pare ușor complicat, caută informația și cere sprijinul unui consultant în alăptare!

 

                             Liliana Tudose